När det är dags att sticka iväg på en skön semesterresa är det alltid en mängd saker att tänka på – särskilt om hela familjen ska följa med. Att packa ihop allting kvällen innan är oftast ingen bra idé, eftersom risken finns att man glömmer hälften av det man hade för avsikt att ta med sig. Här gäller det med andra ord att ta ett djupt andetag och i lugn och ro fundera igenom både resplan och packning. Förutom vettigt val av kläder, vad annars bör du ha med dig på resan?

Vad behöver du ta med dig på resan? Ditt pass, förstås för utan detta kommer du dessvärre inte så långt, men detta behöver vi antagligen inte tipsa om. Det finns dock andra saker att plocka med sig på resan som hjälper dig att nå den där semesterfriden som du längtat efter. Till att börja med kan det vara vettigt att skriva ut alla viktiga resedokument, trots att du kanske har dem sparade i mobilen. Allting kan hända; helt plötsligt när du behöver ditt sparade dokument kanske du inte har någon batterikapacitet kvar i din mobil och detta ställer förstås till det för dig. Flygbiljetter, hotellbokningar, transfers och annat som du bokat separat gör du säkrast i att ha i pappersform – som förstås förvaras tillsammans med annan viktig dokumentation (pass och dylikt). Vad gäller passet är det förresten en god idé att ta en papperskopia av detta också och förvara det på annan plats under resan.

Ha koll på kreditkort och försäkringar

Bra är också att ha med sig telefonnummer till det kreditkortsföretag du använder dig av, ifall ditt kort skulle bli stulet, kopierat (om du misstänker detta) eller liknande. Det är också viktigt att ha med kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag, vad gäller hem- och reseförsäkringar, sjuk- och olycksfallsförsäkringar och så vidare. Har du inte redan ordnat detta, ska du absolut beställa (i god tid innan resan) det europeiska sjukförsäkringskortet hos Försäkringskassan. Detta ger dig den sjukvård du behöver i andra EU-länder.

I korthet behöver du tänka på detta när du ska bege dig ut på resa:

  • Ta med kopior på alla viktiga papper, bokningar etc.
  • Gör en kopia av passet och förvara detta separat.
  • Ta med alla viktiga telefonnummer du kan tänkas behöva.
  • Beställ det europeiska sjukförsäkringskortet.