Ett av de senaste årens trendigaste och mest praktiska plagg är värmejackan, som kan vara fylld med dun eller syntet. Vilket av dessa material är bäst?Kvinna i butik med värmejacka

Värmejackor och –västar har snabbt blivit en favorit bland resenärer. De här plaggen kan komprimeras så att de knappt tar någon plats, och de värmer bra när man blir överraskad av kylan. De tar dessutom liten plats även under en jacka, eller utanpå tröjan.

Den jacka som många betraktar som originalet när det kommer till den här typen av plagg är Patagonias Down Sweater. Idag har i stort sett varje friluftsmärke, och också många andra klädmärken, en eller flera egna varianter. Dessa kan vara fyllda med dun eller med syntetiska material som liknar dun. Många tillverkare har båda produkterna i sitt sortiment. Patagonia har t.ex. sin jacka Nano Puff, som är fylld med syntetmaterial.

Kläder efter väder

Vad är då bäst? Det beror på vädret, kan man säga. Dun ger mest värme i förhållande till vikten, men tål väta sämre än syntetmaterial. När dun har blivit blött tar det lång tid innan det torkar, och det väger också mer. Många syntetfoder kan däremot kramas ur, och återfår då sin fluffiga form. Det är fluffigheten, och den luft som binds av fluffiga material, som ger den värmande effekten. Å andra sidan är de här plaggen tyngre än motsvarande dunplagg i torrt tillstånd.

Det är ju svårt att förutspå vädret. Annars hade rådet varit enkelt, och lytt som följer: ta en dunjacka om det kommer att vara torrt och kallt, ta en jacka med syntetfyllning om det är risk för regn. Känns det onödigt med en jacka av varje slag, fundera då på vilken typ av väder du tror att du kommer att befinna dig i oftast. Åker du ofta till Island eller de brittiska öarna är det troligast att du har mest nytta av en jacka i syntet.