Det är en ärelysten och ambitiös paroll som Linköping valt att klä sig med. Men kanske är den inte så dum ändå. Med sin tekniska högskola, sina goda kommunikationer och sin flygplanshistoria är Linköping en av Sveriges snabbast växande kommuner. Mångfald och ett idogt intresse för utveckling och hållbarhet verkar vara nyckeln till att resten av Sverige ser på denna stad som en plats där just idéer får bli verklighet. Besök även domkyrkan, och passa på att shoppa vintage.

Linköping är en aktuell stad för den som är intresserad av Sveriges tekniska historia och samtid. ASJA, Aktiebolaget Järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning, som senare blev Svenska Aeroplan AB, SAAB, tillverkade flygplan här under 1900-talet. Numera ligger SAABs huvudkontor alltjämt i Stockholm, men Tekniska Högskolan vid LiU utbildar årligen fysiker, kemister, logistiker, möbeldesigners och datavetare. Att man noga har behållit sin tekniska image är väldigt tydligt. Boka hotell på hotellilinköping.se och missa inte den här fantastiskt spännande staden med mycket kvar att berätta och lära oss.

Inte bara flygets vagga

Det märks att staden betraktar teknisk utveckling som en del av sin identitet. Förutom Flygvapenmuseum står Datamuseet som en självklar och integrerad del i Östergötlands museum i Linköping. Här kan man bland annat besöka utställningen ”Digitala drömmar” och  ”Internet IRL” – en utställning om ungas liv på internet. Under tre år har ungdomar fått utforska fenomenet Internet i projektet “Amiga”.

Att staden sedan länge valt att byta ut fyrverkerier på nyårsafton mot en ljusshow är ett ytterligare bevis på att Linköpings idérikedom ligger i ryggmärgen. Bättre för både djur och natur, tyckte invånarna och politikerna, och satsade på snällare alternativ. På andra platser i Sverige har det här blivit en trend först under det senaste året. Nyårsafton firas traditionellt vid Borggården vid Linköpings slott och lockar massvis med människor. Tal, musik och spännande ljusspel är det som erbjuds.

Liunga.Kauping och moderna Linköping

I ett bevarat dokument från år 1104 nämns Linköping som Liunga.Kauping (med en punkt mellan orden). Det är när Lund blev ärkebiskopssäte över hela Norden. Linköping har en spännande och rik historia och domkyrka är Sveriges andra största, efter Uppsala domkyrka. Från början var det troligtvis en träkyrka, som sedan byggdes om till en romansk basilika. Senare lät Birger jarls bror Biskop Bengt bygga ut domkyrkan, och har sedan dess byggts ut några gånger till efter eldhärjningar och dylikt.

Domkyrkan är helt klart varenda tillbringad minut och är ett spännande inslag i Sveriges kristna historia.

Vill man sedan utforska Linköpings moderna kulturliv rekommenderas de små gallerierna man kan hitta runtom i staden. På Galleri Skådebanan ställs konst ut kontinuerligt. Linköpings stadsbibliotek erbjuder spännande och aktuella föreläsningar, bland annat en om kurdernas framtid i en turbulent Mellanösternregion. De erbjuder även roliga aktiviteter för barn. Kåserier, musik och annan underhållning erbjuds på Dahlbergs café. Besök också Nostalgimix magasin för lite vintageshopping. Temat är framför allt 50-60 och 70-talet. Kläder, vinyl, märkesporslin och annan kuriosa är bara ett litet urval av allt du kan fynda hos dem. Trevlig resa!