Finlands huvudstad har mycket att bjuda på för den som är intresserad av design och arkitektur. Och det är inte svårt att ta sig dit.

En användare på forumet Familjeliv kallade en gång Finland för ”en Överskottsbolaget-version av Sverige”. Hens kunskaper om vårt västra grannland kan knappast ha varit uppdaterade. Faktum är att Finland, och inte minst dess huvudstad, framstår som mer och mer av ett föredöme, både för Sverige och för andra länder i Europa. Och det handlar inte bara om de vid det här laget världsberömda skolorna och deras PISA-resultat. The Economist utsåg förra året Helsingfors till Europas näst bästa stad att bo i. Etta blev Österrikes huvudstad Wien.

Även en turist har mycket att hämta i den finländska huvudstaden. Om den tidigare betraktades som en västlig utpost av Östeuropa (vilket ju på sätt och vis var sant när Finland hörde till Ryssland), men idag för den eleganta arkitekturen snarare tankarna till Buenos Aires.Helsingfors med domkyrkan

Helsingfors är en kompakt stad, trots att den till viss del är byggd på öar. Det innebär att en turist med normal kondition kan ta sig runt i de centrala delarna till fots. Då får man också tid att beundra de många vackra och fantasifulla fasaderna från slutet av 1800-talet. De är inte sällan utsmyckade med olika djur, som björnar eller fladdermöss. Och missa för allt i världen inte den fantastiska järnvägsstationen, som är som tagen ur en Batmanfilm. Vill man uppleva ännu äldre byggnader rekommenderas ett besök på ön Mejlans, som är belägen väster om de centrala delarna av staden. Där finns friluftsmuseet Fölisön, en finländsk variant av Skansen, med några av de äldsta bevarade byggnaderna i republiken Finland. Till skillnad från Skansen är det fri entré på Fölisön. På ön finns även två badstränder, varav den ena är en nudiststrand.

Ett besök i Helsingfors kan gärna börja med en tur med spårvägslinje 3. Den utgår från Olympiaterminalen, där Silja Lines färjor lägger till, och går i en slinga förbi Senatstorget, operan, Olympiastadion och flera andra sevärdheter. Det finns en färdbeskrivning för turister att hämta på turistbyrån på Norra Esplanaden 19. Hoppa av vid hållplatsen Hagnäs och besök saluhallen i den gamla arbetarstadsdelen, som ännu inte har gentrifierats helt och hållet. I saluhallen kan man köpa många livsmedel och hantverk, och ta en traditionell finsk fika. Prova karelska piroger med äggsmör, om du inte har ätit det tidigare. Det finns även en saluhall vid Salutorget, som i princip är omöjlig att missa. Den har också sin charm, men saluhallen i Hagnäs är mer genuin.

Fika och shopping

Finland är idag internationellt känt för två saker: mumintrollen och sin design. Snart kommer ett Muminkafé att öppna i korsningen Snellmansgatan/Elisabetgatan, strax norr om domkyrkan. Kyrkan i sig är något av en symbol för staden Helsingfors, och är ett av de mest lätt igenkännliga landmärkena.

Man har inte varit sen att slå mynt av Finlands rykte som designnation, heller. De centrala delarna Kampen, Ulrikasborg, Rödabergen och Gardesstaden ingår i vad som kallas Design District. Där hittar man ett flertal butiker och gallerier specialiserade på finländsk konst och design. Vill man ha något mer traditionellt finskt går man med fördel till någon av Marimekkos butiker i de stora varuhusen.